Ledgigt i foden

Ledgigt i foden

Foden og anklen rammes hyppigt af leddegigt. Særligt udsat er tæernes grundled, bagfoden og anklen, i nævnte rækkefølge, men alle led kan rammes.

HVORDAN ER FORLØBET?

Ligesom med leddegigt andre steder i kroppen, er der tale om en betændelse af de celler i hinden omkring leddet, som danner ledvæsken (hvis funktion er at smøre leddet). Når disse bliver betændte, strømmer en masse immunceller til fra blodbanen. Dette fortykker hinden voldsomt, samtidig med at der dannes en rigelig mængde betændelsesvæske i ledhulen. Derfor bliver leddet hævet, rødt og ømt.

Efterhånden som betændelsescellerne i væsken breder sig, ”ætser” de ledbrusken på knoglernes kontaktflader væk, og i sidste ende de stabiliserende ledbånd omkring leddet, hvilket fører til smerter og evt. fejlstilling af knoglerne, samt diverse andre typiske leddegigt symptomer (LINK).

For en uddybende forklaring henvises til artiklen om leddegigt

I bagfoden fører fejlstillingen ofte til en såkaldt ”varusstilling” hvor fodens trædepude vinkles indad, og anklens yderside vinkles udad, tit kombineret med platfod (LINK), som er en affladning af fodens længdebue.

I forfoden opstår tit Hallux Valgus (LINK) eller såkaldt ”skæv storetå med knystdannelse” og hammertæer (LINK), foruden at de små tæer har tendens til at gå af led i grundleddene. Som følge af brusknedbrydningen kan der desuden opstå sekunder slidgigt med fejlstilling af diverse led, og fedtet i trædepuden under foden kan svinde væk, samtidig med at der dannes abnorme mængder hård hud (hyperkeratose) under de fejlstillede tæer. Det samlede kompleks kan være ret så smertefuldt.

HVORDAN BEHANDLES LEDDEGIGT I FODEN?

For de overordnede behandlingsprincipper ved leddegigt henvises til artiklen leddegigt

FODTERAPEUTISK BEHANDLING:

Er en vigtig del af den samlede behandling, særligt ved fejlstilling af bagfod eller tæer. Man henviser til fodtøj med rigelig plads og støtte til foden, f.eks. ved specialfremstillede sko og såler. Det er vigtigt at skoen sidder tæt og stabilt om foden, samtidig med at det har en effektiv støddæmpende virkning. Selve skoen skal efterlade rigeligt plads til tæerne, mens indlægssålen støtter de særligt trykudsatte steder på foden. Det er desuden tit nødvendigt med regelmæssige besøg hos en fodterapeut, så den overflødige og smertende hårde hud kan blive fjernet.

Leddegigt i anklen behandles primært ved indsættelse af nyt ankelled, idet man herved bevarer noget af fodens bevægelighed, frem for hvis man valgte en stivgørende operation (som man f.eks. tit gør ved slidgigt). Det forholder sig nemlig sådan, at bagfodens led tit også er medinddraget af gigten og derved stivere end normalt, hvorfor en stivgørende operation af anklen ville gøre hele foden ubevægelig. Succesraten efter indsættelse af kunstig ankel hos leddegigtpatienter er lavere end hos andre patienter især pga. skrøbelig hud og knogler.